In 1992 begon Jean-Claude Vinckier met Tuinen Hedera als een groen initiatief en groeide uit tot een veelzijdig bedrijf in tuinarchitectuur, -aanleg en -onderhoud. Met een eigen stijl en focus op duurzaamheid onderscheidt het zich. Klanten worden betrokken bij het ontwerpproces, waardoor elke tuin uniek wordt. Prijzen zoals de "Vlaamse Tuinaannemer" bevestigen hun vakmanschap. Het bedrijf blijft innovatief en collegiaal, waarbij Groen Groeien een belangrijke rol speelt in kennisdeling binnen de branche. Jean-Claude neemt ons mee voor een boeiende wandeling.

Tekst en afbeeldingen: Pieter Clicteur

Kun je ons iets vertellen over de geschiedenis en de achtergrond van je bedrijf in de wereld van tuinarchitectuur en -aanleg?

 Zelf ben ik gestart in 1992 met alles wat groen was - aanplantingen en dergelijke. Naderhand is dat gegroeid naar het complete pakket: ontwerp, grondwerken, aanplanting, opritten, terrassen, (zwem-)vijvers, zwembaden, … Eén iets is een constante gebleven: we hebben altijd onze eigen plannen uitgevoerd en dat doen we nog steeds. Het gebeurt zelden tot nooit dat we iemand anders plan uitvoeren. In 2006 is mijn zoon Jeroen in de zaak gestapt waardoor de opvolging verzekerd is.

Bij ons komt de klant dus terecht voor een aanpak van A tot Z. Iemand die met een ontwerp komt, verwijzen we door naar iemand anders. Ergens moet je daarin keuzes maken en aangezien er werk genoeg is, houden we hieraan vast.

 Wat onderscheidt jullie bedrijf van anderen in de branche?

 Ik denk te mogen stellen dat we een eigen stijl hebben. Dat zie je in ontwerp en beplanting. We proberen het altijd heel groen te houden. We werken met inheemse beplating die past op het type grond. We gaan de grond niet aanpassen aan de planten maar de planten aan de grond. Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld te gek om hier palmbomen te zetten. Tenzij het klimaat natuurlijk nog opwarmt. 

We proberen ook in onze vaste planten geen grote groepen van dezelfde soort aan te planten maar een soort boeket te maken. 

Naar aanpak toe streven we er naar altijd met eigen personeel te werken. We schakelen enkel onderaannemers in voor heel specifieke zaken - ik denk bijvoorbeeld aan zinkwerk of metalen constructies. Alle andere werken doen we zelf omdat we op die manier onze handtekening kunnen garanderen. Dat team bestaat ondertussen - naast Jeroen en mezelf - uit 6 extra mensen, we hopen binnenkort terug met 7 mensen aan de slag te kunnen. En de administratie doet mijn vrouw, wat ons heel wat werk bespaart.

 Hoe gaat jullie team te werk bij het ontwerpen van een tuin? Stel dat ik hier als klant toekom, hoe ga je dan te werk?

 In de eerste plaats komt de klant hier niet toe. Ik ga naar de klant. Ik wil zien hoe de mensen wonen en leven. Zijn er kinderen en wat is hun leeftijd? Hoe ziet de omgeving er uit? Met welk type grond hebben we te maken? Ik wil de mensen zien in hun leefomgeving en ga dan luisteren naar hun verhaal. Daar proberen we dan invulling aan te geven.

Meestal zit de klant wat verstard in zijn denkwijze. “Ik wil van het voetpad naar de voordeur in één rechte lijn.” “We hebben kinderen dus willen we een groot gazon.”. Niet ieder kind voetbalt, sommigen willen verstoppertje spelen of onder een boom een boek lezen. In die zin moet je mensen durven sturen en ze van bepaalde ideeën afbrengen. Onze ervaring en know-how kan helpen de mensen wakker te schudden. Wij denken aan veel kleinigheden waar de klant niet aan denkt waardoor we ze kunnen mee nemen in een verhaal. Want tenslotte verkopen wij in aanvang enkel een verhaal. Wij kunnen geen afgewerkt product leveren. De tuin moet ontworpen en aangelegd worden en heeft tijd nodig om tot volle ontwikkeling te komen.

De drijvende krachten achter Tuinen Hedera
De drijvende krachten achter Tuinen Hedera

Jullie wonnen al 2x een prijs op de wedstrijd "Vlaamse Tuinaannemer". Heeft dat voor jullie werk een boost gegeven?

 Dat heeft zeker een impact gehad. In de eerste plaats is het leuk voor jezelf en de mensen waarmee je samenwerkt. Het is ergens een bevestiging dat je goed bezig bent. Er komt veel reactie op. We wonnen goud in de categorie “grote tuinen” en zilver in de categorie “middelgrote tuinen”. 

 Met welke factoren houden jullie rekening bij het ontwerpen van tuinen? Hoe integreer je bijvoorbeeld duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit?

 We proberen een mooi evenwicht te vinden tussen functionaliteit en esthetiek maar we zetten vooral in op duurzaamheid. Als we iets aanleggen, dan willen we kunnen garanderen dat de mensen daar lang kunnen van genieten. Een tuin heeft zijn jaren nodig om echt tuin te worden en evolueert. Als je dan paadjes aanlegt die na 5 jaar al moeten vervangen worden, dan breng je schade aan aan de beplanting. 

 Hoe gaat jullie bedrijf om met uitdagingen zoals bodemgesteldheid, klimaat en onderhoudsvereisten bij het ontwerpen van tuinen?

 Je moet met die aspecten rekening houden, zeker naar beplanting toe. Tegelijk vind ik dat je geen overhaaste beslissingen moet gaan nemen. Er worden nu bijvoorbeeld in onze regio kurk-eiken te koop aangeboden. Ik zou dat nu nog niet durven aanplanten. De natte periode die we nu hebben, zou wel eens slecht kunnen uitpakken voor die bomen. Een steen-eik heeft ondertussen zijn dienst bewezen, dat kan. Maar we moeten zeker grondig opvolgen wat kan en wat niet. Ik herinner me bijvoorbeeld dat we ooit de vraag kregen ergens gaura lindheimeri aan te planten. Ik raadde het af en na 3 jaar waren de planten kapot door de vorst. Nu kun je je het niet meer voorstellen dat een gaura kapot vriest, ze staan overal en doen het goed. 

Een constante zal er echter nooit in zitten. Wie kon 10 jaar geleden de problemen met de buxus voorspellen? We zaten een tijd geleden met taxussen die belaagd werden en dat is nu onder controle. Verandering in spuit-gedrag zal misschien andere problemen opleveren. Het is constant zoeken.

Ik blijf wel aanraden om dingen te proberen. Zie je een plant graag? Plant hem dan! Dan is er altijd meer groen. Plant die boom! En moet die binnen 20 jaar geveld worden? Hak hem om en vervang hem. Dan heb je toch 20 jaar een mooie boom gehad. Zonder de duurzaamheid uit het oog te verliezen, uiteraard.

Een tuin van de hand van Tuinen Hedera
Een tuin van de hand van Tuinen Hedera

Welke soorten tuinen zijn het populairst bij jullie klanten?

Veel groen maar dat is eigenlijk altijd de essentie van tuinen geweest. Geen vergankelijke gadgets. Wij proberen ons daar van te distantiëren. We hebben allemaal de hype gekend van treinbilzen in de tuin. Nu worden die zaken afgevoerd. 

Hoe ziet jullie aanpak voor tuinonderhoud eruit na de aanleg van een tuin?

We hebben 2 mensen in dienst die quasi niets anders doen dan onderhoud. Zij worden gebrieft waar wat moet gebeuren. Als er mensen zijn die zelf het onderhoud willen doen, dan bieden we het nodige advies. De klant heeft de keuze.

Op welke manier blijft jullie bedrijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de wereld van tuinarchitectuur en -aanleg?

We zoeken zaken op en pikken af en toe een vergadering mee. Daarnaast gaan we op zoek naar bijscholing waar mogelijk.

Welke rol speelt Groen Groeien hierin?

Vroeger was ik meer aanwezig op vergaderingen dan nu. Ik kijk gerichter naar het onderwerp en kom langs als het over thema’s gaat waar ik nog niet in thuis ben. Als we het boeiend vinden, dan sluiten we zeker aan. Daarnaast is het voor ons belangrijk dat Groen Groeien de band met collega’s aantrekt. 

Je zegt duidelijk “collega’s” en niet “concurrenten”.

Wat zijn concurrenten? Er is voor iedereen werk. Collegialiteit helpt iedereen vooruit.