Wat heeft Salie te bieden?

Salvia blinkt als tuinplant uit door zijn brede variatie aan kleur, het is terug te vinden in alle tinten wit, roze, paars, rood , geel, lila,… Salvia’s behoren allemaal tot dezelfde familie van Lamiaceae (de lipbloemenfamilie), vandaar de kenmerkende bloem. Het geslacht omvat zowel struiken als kruidachtige planten.

Een mooi voorbeeld is het elegante halfheestertje Salvia microphylla. De groene bladeren zijn smal elliptisch en grof. Qua keuze en bloeirijkheid kan ze probleemloos concurreren met veel eenjarigen. Salie staat graag in de volle zon en heeft de voorkeur naar een standplaats in een border of open plaats. Het liefst is er een goed doorlatende, kalkrijke bodem aanwezig. Ze kunnen ondanks hun roots tot -10 °C verdragen. De bloemen van Salie zijn niet alleen mooi, ze zijn ook nuttig – bijen en hommels komen er in de herfst nectar tanken.

Salvia nemorosa 'Mainacht' is een uitzonderlijk lange bloeier die van mei tot oktober massaal donkerblauwe tot zwartpaarse aren tevoorschijn tovert; De lilablauwe 'Blauhügel' is compacter en blijft lager; 'Ostfriesland' heeft dieppaarse bloemen. Een andere bijzonder interessante tuinsalie is de hogere, volumineuzere struik Salvia guaranitica. Ze wordt makkelijk 1,5 tot 2 m hoog, met ijle, elegante stengels met licht behaard blad en grote bloemen in alle tinten blauw, met paarse bloemkelken. De enorme variatie aan Salvia maakt het dus een geschikte tuinplant.

 

Salvia hybr Amistad
Salvia hybr Amistad

De Salvia microphylla dien je midden maart of begin april tot een derde in te knippen. Salvia’s in volle grond krijgen best midden april een mestgift met hoog kaliumgehalte. Planten in pot mogen dan pas naar buiten. Knip midden juli de uitgebloeide bloemen op de toppen van de stengels af (zo’n 10 cm) en bemest opnieuw, voor een tweede bloei. Haal struikjes in pot in november, of na een eerste lichte nachtvorst, naar binnen, in een (onverwarmde) serre of tuinhok met veel licht. Met een minimum aan water overwinteren ze daar probleemloos. Let in de vroege lente op voor slakken, en snoei de struik niet voor begin april, en al zeker nooit voor de winter.

Een weetje

Salvia officinalis is het gekende keukenkruid dat lekker is als smaakmaker in Italiaanse gerechten. Deze plant staat sinds oudsher bekend voor zijn medicinale toepassingen. Salie komt van het latijnse woord “salvare” dat staat voor genezen, helen of redden.

Bron: Groen van bij ons, tuinadvies.be