Vergunningen voor zwemvijvers op zwemvijverdag
Tijdens de elfde Zwemvijverdag van Groen Groeien werden opnieuw enkele indrukwekkende projecten in de grote regio rond Gent bezocht, m.n. twee realisaties van de Hoveniersgebroeders en een derde zwemvijver van Bebouwen & Bewaren. Na een receptie aan de proefzwemvijvers bij Viaverda werd de dag afgesloten met een interessante presentatie van Omma over de vergunningplicht voor zwemvijvers en mogelijke wijzigingen.
Projecten Gavere
De Hoveniersgebroeders, met onder andere expertise in het Biotop-systeem, toonden ons twee indrukwekkende projecten, waaronder hun eigen bedrijfssite in Gavere en een particuliere tuin in Semmerzake (foto hierboven). Tijdens de bezoeken gaven ze gedetailleerde uitleg over de werking van het systeem dat zorgt voor kristalhelder water door 100% natuurlijke waterzuivering zonder chemicaliën. Ze legden uit hoe het systeem, dat met een regeneratiezone werkt, een perfecte oplossing biedt voor zowel ecologische als esthetische tuinen.
Project in Destelbergen
Het derde project was een natuurlijke zwemvijver in Destelbergen, ontworpen door Lode Bourez, drijvende kracht achter het bedrijf Bebouwen & Bewaren. Dit was een prachtig voorbeeld van de meer natuurlijke benadering van zwemvijvers, waarbij de nadruk vooral ligt op het gebruik van planten en biologische filters om het water schoon en helder te houden. Lode heeft met zijn expertise en visie een zwemvijver gecreëerd die niet alleen een bron van ontspanning is voor de bewoners, maar ook een klein stukje natuur toevoegt aan hun tuin.
Proefzwemvijver Viaverda
De laatste zwemvijver was de proefopstelling op het terrein van Viaverda. Het onderzoek naar zwemvijvers in Vlaanderen, een initiatief van Viaverda, Groen Groeien en de zwemvijverbouwers zelf, loopt ondertussen al een jaar en is opgezet met eigen middelen. Dit project heeft als doel wetenschappelijk onderbouwde inzichten te verzamelen die de toekomstige regelgeving rond zwemvijvers kunnen ondersteunen. De proefopstelling bestaat uit vier secties die elk een ander type zwemvijver vertegenwoordigen. Door bepaalde parameters constant te houden, zoals waterkwaliteit en diepte, kunnen andere variabelen veranderd worden, zoals de grootte van de filter.
De bevindingen uit dit onderzoek leveren waardevolle inzichten voor het opstellen van praktische normen, bijvoorbeeld voor de minimale oppervlakte van een plantenfilter. Ondertussen werkt ook een thesisstudent aan het project. De resultaten zullen te gepasten tijde gedeeld worden. Het uiteindelijke doel is om wetgeving te verkrijgen specifiek voor zwemvijvers (bijvoorbeeld met betrekking tot waterkwaliteit) en niet langer gelijkgesteld te worden aan de normen voor zwembaden.
Vergunningenkwestie
Groen Groeien start een traject om wetgeving te ontwikkelen die zwemvijvers duidelijker positioneert tegenover zwembaden. Het doel is om zwemvijvers te stimuleren, omdat ze bijdragen aan de biodiversiteit en het bufferen van water. Zwemvijvers bieden een natuurlijke filter voor water, wat zorgt voor properder water zonder het gebruik van chemicaliën. Bovendien ondersteunen ze de lokale flora en fauna, waardoor ze een ecologische meerwaarde hebben ten opzichte van conventionele zwembaden.
In het kader van deze oefening bracht Jean Van de Putte de eerste inzichten van omgevingsbureau Omma. Het uiteindelijke doel is om voorstellen uit te werken voor het beleid, teneinde verandering teweeg te brengen onder duidelijk geldende voorwaarden.