IPM-checklist

Je bent sinds de invoering ook verplicht om de principes van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toe te passen. Dit betekent dat je in de praktijk het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk moet beperken. In plaats daarvan zet je in op preventie, goede monitoring en alternatieve bestrijdingsmethoden, voordat je besluit chemische middelen te gebruiken. Wanneer chemische middelen toch noodzakelijk zijn, is het belangrijk om dit op een selectieve, efficiënte manier te doen, met minimale impact op nuttige organismen, en uiteraard goed te registreren.

Het Agentschap Landbouw & Zeevisserij heeft richtsnoeren opgesteld die de minimale vereisten aangeven waaraan je moet voldoen. In eerste instantie werden de richtsnoeren voor de sierteelt gebruikt, maar deze waren vaak te specifiek en moeilijk toepasbaar voor de dagelijkse praktijk van tuinaanleg en -onderhoud.

Daarom heeft Viaverda, in samenwerking met onder andere AVBS, een IPM-checklist ontwikkeld die specifiek is afgestemd op onze groensector. Deze checklist maakt duidelijk onderscheid tussen ontwerp/aanleg en onderhoud, en biedt praktische handvaten op maat. De checklist werd goedgekeurd en is ook opgenomen in het lastenboek van het kwaliteitslabel ‘GroenGek(l)eurd’.

De IPM-checklist voor Groenvoorziening is te raadplegen via deze link op de website van Viaverda.

In het lastenboek van GroenGek(l)eurd is een IPM-checklist opgenomen om te voldoen aan de wetgeving
In het lastenboek van GroenGek(l)eurd is een IPM-checklist opgenomen om te voldoen aan de wetgeving

Doel fytolicentie?

Handelingen met gewasbeschermingsmiddelen voorbehouden aan personen met de nodige kennis, zodoende de risico’s van deze middelen voor mens, dier en leefmilieu zoveel mogelijk te beperken.

Via de verplichte aanvullende opleiding blijven de professionele gebruikers, distributeurs en voorlichters op de hoogte van de evoluties omtrent gewasbescherming.

De invoering van de fytolicentie kadert in de omzetting van de Richtlijn 2009/128 ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van pesticiden.

Er zijn 5 types fytolicentie

  • NP: Distributie van of voorlichting over middelen voor niet-professioneel gebruik
  • P1: Assistent professioneel gebruik
  • P2: Professioneel gebruik
  • P3: Distributie van of voorlichting over middelen voor professioneel gebruik
  • PS: Specifiek professioneel gebruik

Een licentie P3 laat toe de taken uit te voeren van een licentie NP, P1 en P2.Elke professionele gebruiker, distributeur of voorlichter moet over een fytolicentie beschikken, ongeacht de sector van tewerkstelling. Volgend algemeen overzicht geeft de toegelaten taken per fytolicentie weer.

Hoe lang is je fytolicentie geldig en hoe kan je deze geldigheidsduur controleren? 

De standaard geldigheidsduur van een fytolicentie is 6 jaar.

U kan de geldigheidsduur van uw fytolicentie terugvinden op uw fytolicentie door een kopie van uw fytolicentie aan te vragen of door deze te raadplegen via uw online account (aanmelden via itsme)

Hoe je fytolicentie verlengen?

Een fytolicentiehouder moet gedurende de geldigheidsduur van zijn licentie een aantal vormingsactiviteiten bijwonen. Het minimaal aantal verplicht te volgen vormingsactiviteiten is afhankelijk van het type fytolicentie. 

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van het minimaal aantal verplicht te volgen vormingsactiviteiten per type fytolicentie:

  • P1 :  3
  • P2 :  4
  • P3 :  6

Diverse vormingsactiviteiten, die in aanmerking komen voor het behoud van jouw fytolicentie, worden o.a. door Groen Groeien georganiseerd. Bij activiteiten, studiedagen of cursussen die in aanmerking komen voor het behoud van je fytolicentie zal steeds een vermelding staan op de uitnodiging. Je aanwezigheid op een activiteit of opleiding kan digitaal geregistreerd worden. Neem steeds je identiteitskaart mee naar een opleiding voor de nodige registratie. Hoeveel opleidingen je nog dient te volgen binnen de geldigheidsduur van uw licentie kan je steeds controleren via je online dossier (via Fytoweb)

Via www.groengroeien.be/nl/activiteiten kan je altijd het laatste aanbod aan fytobijscholingen vinden. Geen actuele opleiding gevonden? Onze opleidingspartner www.agrocampus.be heeft ook telkens een zeer actueel aanbod (fysiek en online).

Schade door de kommaschildluis
Schade door de kommaschildluis

Verlenging fytolicentie

U moet tijdens de geldigheidsduur van uw fytolicentie deelnemen aan voldoende vormingsactiviteiten om uw fytolicentie te verlengen. Als u hieraan voldoet dan geldt onderstaande: 

  • U moet zelf geen aanvraag indienen.
  • Uw fytolicentie wordt automatisch verlengd (P1,P2,Ps) (ten vroegste vanaf 1 jaar vóór de vervaldatum van uw licentie).

→ U vindt uw verlengde fytolicentie terug via ‘Mijn fytolicentie raadplegen’. Op het ogenblik van de verlenging ontvangt u ook een e-mail of brief met uw fytolicentie als bijlage.

  • U behoudt uw fytolicentienummer.
  • Uw licentie wordt verlengd voor een periode van 6 jaar (aansluitend op de vervaldatum).

Heb je nog geen fytolicentie?

Indien je nog geen fytolicentie hebt, dan kan een aanvraag uitsluitend gebeuren op basis van een geldig diploma/getuigschrift. Indien je niet beschikt over een geldig diploma/getuigschrift dien je een opleiding te volgen en te slagen voor een examen. 

Opleidingen kan men volgen via het reguliere onderwijs of in naschools onderwijs via één van de erkende vormingscentra. Het aantal uren opleiding dat men dient te volgen, is afhankelijk van het type fytolicentie (P1: 16 uur; P2: 60 uur; P3: 120 uur).